Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

dr Ewelina Zabost

Ewelina Zabost, dr

dr Ewelina Zabost jest absolwentką SGGW (studia mgr, kierunek Biologia) oraz Uniwersytetu Warszawskiego (dr nauk chemicznych).

Jest pracownikiem Wyższej Szkoły Rehabilitacji gdzie wykłada przedmioty takie jak chemia żywności, mikrobiom, czy biologia medyczna.

Kariera

Jako wykładowca na kierunku dietetycznym stara się w sposób naukowy prostować wiadomości ze świata dietetycznego, pokazując zaawansowane zależności pomiędzy możliwościami bilansów dietetycznych, a ich wpływem na zdrowie i kondycję pacjentów poradni dietetycznych. W szczególności jej zainteresowania ukierunkowują się na wskazywanie najbardziej nowoczesnych rozwiązań z obszaru dietetyki takich jak: zastosowanie żywności funkcjonalnej, rozwiązań nanotechnologicznych, praca z mikroflorą, analiza związków aktywnych i biologicznie czynnych w dietach, aspekty suplementacji, czy właściwego wykorzystania takich parametrów jak biodostępność czy potencjał antyoksydacyjny w diecie.

W profesjonalnej pracy naukowej zajmuje się tworzeniem nowoczesnych rozwiązań polimerowych dla uwalniania substancji w żywności, substancji leczniczych, czy stosowanych w zaawansowanych pomiarach sensorycznych.

Współautor wystąpień/prezentacji ponad 60 międzynarodowych i krajowych konferencji naukowych.

Recenzent w międzynarodowych periodykach naukowych.

Ekspert NCBiR, MNISW dla konsultacji ścieżek programowych instytucji, recenzent projektów naukowych o potencjalnym zastosowaniu komercyjnym. Kierownik 5, Wykonawca 3 oraz pomysłodawca 3 grantów badawczych, np. grant NCN Sonata 2012/05/D/ST5/03464 (2013-2016), „Multitasking polymeric lattices included selected DNA oligonucleotide sequences – synthesis, modifications and physiochemical investigations for potential implementation as sorbents, controlled release systems and for transport in antitumor target therapy”.

Za osiągnięcia naukowe oraz dydaktyczne odebrała liczne stypendia naukowe i konferencyjne. Za zasługi w tworzeniu innowacyjnych produktów:

Zdobywczyni 3 międzynarodowych nagród: 2 złotych medali, 1 srebrnego oraz tytułu „Rising Star” od Taiwan Prominent Inventor League za zaprezentowanie materiałów użytecznych w inżynierii tkankowej oraz jako nośniki leków (międzynarodowe IENA, ARCA, 2014).

Swoją wiedzę pogłębiała podczas naukowych staży badawczych oraz w obszarze zarządzania badaniami B+R, w tym: USA (Stanford University, NASA Ames Research Centre, IBM), Niemcy (Fraunhofer Institute, Universitat Technische Dresden, Max Planc Institute).

Jest autorką rozwiązań z zakresu tworzenia nowoczesnych funkcjonalnych pokryć polimerowych do zastosowań w żywności.

Wykształcenie

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
  • Uniwersytet Warszawski

W WSR...

Prowadzę zajęcia na kierunku Dietetyka

GDPR

    Skip to content