
- To wydarzenie minęło.

Wszelkie organizmy uwarunkowane są informacją genetyczną zapisaną w genomie oraz działaniem czynników środowiskowych. Jednym z najważniejszych czynników środowiskowych wpływających na stan oraz funkcjonowanie jest żywienie.
Wzrost i rozwój człowieka, jego zdrowie, sprawność fizyczna i tak zwane samopoczucie wynikają w głównej mierze od sposobu odżywiania się. Wychodząc naprzeciw nowym trendom w żywieniu człowieka miło nam poinformować, że w dniu 09.06.2017 roku w Wyższej Szkole Rehabilitacji w Warszawie odbędzie się III Konferencja Naukowa pt.: „Czynniki genetyczne i środowiskowe wpływające na jakość zdrowia i życia konsumentów”.
Główną ideą przyświecającą organizatorom jest przedstawienie innowacyjnych metod dietetycznych pozwalających na tworzenie spersonalizowanych diet. Zapoznanie się z potrzebami żywieniowymi nie tylko osób obdarzonych chorobami genetycznymi ale także prowadzących aktywne życie.
Wprowadzenie gospodarki wolnorynkowej spowodowało pojawienie się dużej ilości produktów na naszym rynku. Ważne jest więc dokonywanie właściwego wyboru produktów pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego, które wpływają na stan zdrowia konsumentów.
GODZINA | PRELEGENT | OPIS |
---|---|---|
8.30–9.00 | Rejestracja uczestników | |
9.00 | Otwarcie konferencji | |
9.20-9.40 | dr hab. Wanda Kawecka, dr inż. Joanna Rachtan –Janicka, Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW, Warszawa | Immunomodulatory pochodzenia roślinnego |
9.40-10.00 | Prof. dr hab. Bożena Witek, UJK, Kielce | Żywność modyfikowana genetycznie |
10.00-10.20 | dr hab. Grażyna Swiderska – Kołacz, UJK, Kielce | Dieta a stres oksydacyjny |
10.20-10.40 | dr hab. Jolanta Klusek, WSR Warszawa | Aktywność antyoksydacyjna witaminy C |
10.40-11.00 | dr hab. Nina Strzałkowska, dr hab. Artur Jóźwik, dr Iwona Stanisławska Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt w Jastrzębcu, WSR, Warszawa | Wpływ czynników genetycznych i środowiskowych na zawartość składników bioaktywnych i wartość odżywczą mleka |
11.00-11.20 | dr Dominika Majdecka, dr Iwona Stanisławska, WSR, Warszawa | Chemia żywności w kontekście zdrowego żywienia |
11.20-11.40 | PRZERWA | |
11.40-12.00 | dr Magdalena Białkowska, WSR, Warszawa | Suplementy diety dla otyłych- korzyści, wady, interakcje |
12.00- 12.20 | dr inż Katarzyna Świader, dr inż. Joanna Rachtan-Janicka, Katedra Żywności Funkcjonalne, Ekologicznej i Towaroznastwa SGGW, Warszawa | Zawartość wapnia w preparatach stosowanych w profilaktyce osteoporozy – analiza rynku |
12.20-12.40 | dr Aneta Kondrzycka-Dąda, Instytut Rozwoju Produktu, Warszawa | Synbiotyki w żywności |
12.40-13.00 | dr Ewa Ochwanowska, UJK, Kielce, dr Iwona Stanisławska, dr Marek Łyp, WSR, Warszawa | Witaminy w walce z nowotworami |
13.00-13.20 | dr Jarosław Chmielewski, Instytut Ochrony Środowiska – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa | Zagrożenia zdrowotne związane ze stosowaniem pestycydów |
13.20-13.40 | PRZERWA | |
13.40-14.00 | dr inż. Anna Piotrowska, dr inż. Katarzyna Świąder, dr inż. Eliza Kostyra, dr inż. Joanna Rachtan-Janicka, mgr Katarzyna Górska, Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa, SGGW, Warszawa | Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 jako składnik suplementów diety |
14.00-14.20 | mgr Dominika Bryła Wydział Nauk o Zdrowiu, Wyższa Szkoła Ekonomii, Prawa i Nauk Medycznych im. prof. E. Lipińskiego, Kielce | Cukier i substancje słodzące |
14.20-14.40 | dr inż. Eliza Kostyra, mgr inż. Katarzyna Rychlica, dr inż. Anna Piotrowska, dr inż. Katarzyna Świąder, dr inż. Joanna Rachtan-Janicka, Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa, SGGW, Warszawa | Zaburzenia połykania związane z dysfagią warunkujące jakość życia osób starszych |
Komitet naukowy:
- prof. zw. dr hab. n.med. Hanna Czeczot
- prof. zw. dr hab. n.roln. Grażyna Cichosz
- prof. zw. dr hab. n.roln. Adam Kołątaj
- prof. Dr hab. Agnieszka Pedrycz
- dr hab. n.roln. Artur Jóźwik
- dr hab. n.roln. Jolanta Klusek
- dr hab. n.biol. Grażyna Świderska-Kołacz
- dr n.biol. Iwona Stanisławska
- dr n.biol. Kornelia Niemyska
- dr n.med. Monika Wójcicka-Kloch
- dr n.med. Magdalena Białkowska
- dr inż. n.roln. Joanna Rachtan-Janicka
- dr n. med. Małgorzata Czarny – Działak
- dr Ewa Ochwanowska
Komitet organizacyjny:
- dr hab. Artur Jóźwik
- dr Iwona Stanisławska
- dr Marek Łyp
- mgr Anna Sokołowska
- mgr Małgorzata Wojciechowska