Agenda
GODZINA | PRELEGENT | OPIS |
---|---|---|
10.00-10.30 | Rejestracja uczestników | |
10.30-10.40 | Otwarcie konferencji | |
10.40-10.55 | prof. dr hab. Wanda Kawecka Katedra Dietetyki WSR, Warszawa, dr inż. Joanna Rachtan-Janicka,, Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW Warszawa | Zagrożenia dla zdrowia człowieka wywołane obecnością mikotoksyn |
10.55-11.10 | dr inż. Joanna Rachtan-Janicka, Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa, SGGW Warszawa | Suplementy diety wspomagające laktację |
11.10-11.25 | dr Joanna Skubis-Zegadło, dr Aneta Kondrzycka-Dąda, Katedra Dietetyki WSR, Warszawa | Proces starzenia się skóry – czy jest tylko uwarunkowany genetycznie? |
11.25-11.40 | dr Aneta Kondrzycka-Dąda, Katedra Dietetyki WSR, Warszawa | Hirudoterapia – wszystko o pijawce lekarskiej |
11.40-11.55 | dr Ewelina Zabost, Wydział Chemii, Uniwersytet Warszawski; mgr Wioletta Liwińska, dr Marek Łyp, dr Iwona Stanisławska, | Nanotechnologie w żywności |
11.55-12.20 | Dyskusja, przerwa kawowa | |
12.20–12.30 | lek. med. Katarzyna Baranowska, Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Bochni, Szpital Powiatowy, Oddział Chorób Wewnętrznych II; Aleksandra Baranowska, prof. dr hab. Bożena Witek, | Polipragmazja a suplementy diety – interakcje lekowe |
12.30-12.40 | Aleksandra Baranowska, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum, Wydział Lekarski, Kraków; lek med. Katarzyna Baranowska, prof. dr hab. Bożena Witek, | Wpływ diety na przebieg leczenia liszaja płaskiego |
12.40-12.55 | prof. dr hab. Grażyna Świderska-Kołacz, Instytut Biologii, Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach | Czynniki opóźniające proces starzenia |
12.55-13.10 | mgr inż. Klaudia Kulik, Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW, Warszawa | Orzechy jadalne jako źródło składników bioaktywnych |
13.10-13.25 | dr Żaneta Zdanowska-Sąsiadek, Bożena Pyzel, mgr Weronika Grzybek, mgr Katarzyna Janyst, mgr Karolina Kordos, mgr Karolina Jasińska, mgr Karina Horbańczuk, Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu | Wartość odżywcza mięsa strusi |
13.25-13.40 | mgr Aleksandra Gajewska, dr hab. Monika Michalczuk, mgr Katarzyna Asman, dr Krzysztof Damaziak, Zakład Hodowli Drobiu, Wydział Nauk o Zwierzętach, SGGW Warszawa | Właściwości dietetyczne mięsa drobiowego pochodzącego od różnych gatunków drobiu |
13.40-13.55 | prof. dr hab. Jolanta Klusek, Instytut Biologii, Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach | Prozdrowotne właściwości karotenoidów |
13.55-14.20 | Dyskusja, zakończenie konferencji |
Komitet organizacyjny:
- dr Iwona Stanisławska – Kierownik Katedry Dietetyki WSR – opieka merytoryczna
- mgr Anna Antoniszyn – sprawy organizacyjne, zapisy i informacje
- mgr Małgorzata Wojciechowska – marketing i reklama